W iOS 5 firma Apple zaprezentowała funkcję „przesyłania strumieniowego zdjęć”, którą szczegółowo wyjaśniliśmy wcześniej w Poprzedni artykuł, Jest to funkcja, która przenosi ostatnie 1000 zrobionych zdjęć między różnymi urządzeniami i jeśli chcesz udostępniać te zdjęcia innym, istnieje kilka witryn specjalizujących się w udostępnianiu zdjęć, ale co zrobić, jeśli chcesz udostępnić zdjęcia znajomym kto nie ma konta w serwisach społecznościowych? Była to jedna z nowych funkcji iOS 6, czyli możliwość udostępniania strumieni zdjęć.

Nowa funkcja udostępniania zdjęć umożliwia wybranie dowolnej grupy zdjęć na urządzeniu i udostępnianie zdjęć znajomym i rodzinie, niezależnie od tego, czy używają urządzeń iOS, czy nie, należy zwrócić uwagę na następujące kwestie:

  • Możesz udostępniać zdjęcia znajomym bez aktywowania usługi, która płaci za zdjęcia, ponieważ Apple oddzieliło te dwie usługi.
  • Możesz przesyłać i udostępniać dużą liczbę zdjęć, do 1000 zdjęć.
  • Zdjęcia udostępnione za pośrednictwem tej usługi nie są odejmowane z przestrzeni dyskowej iCloud.
  • Tylko twórca albumu może dodawać i usuwać zdjęcia, a ktokolwiek przegląda album, nie będzie mógł usunąć ani dodać żadnego obrazu do twojego albumu.

Jak udostępniać zdjęcia:

Najpierw włącz go, przechodząc do Ustawienia> Zdjęcia i aparat> i włącz Współdzielony strumień zdjęć

Otwórz zdjęcia z urządzenia iOS i wybierz „Strumień zdjęć” u dołu ekranu. W lewym górnym rogu znajdziesz + kliknięcie na to.

Wprowadź adres e-mail używany w iCloud dla osób, którym chcesz udostępnić zdjęcia, lub wprowadź ich imiona i nazwiska, a system wyszuka adresy e-mail używane dla iCloud dla każdego z nich i wybierze nazwę albumu, a jeśli chcesz uwzględnić osoby, które nie mają konta iCloud i nie posiadają oryginalnego urządzenia z systemem iOS, pociągnij następujący wskaźnik dla frazy „Witryna publiczna” do stanu aktywacji, a następnie kliknij Utwórz u góry strony po prawej.

W Photo Stream zostanie utworzony folder o nazwie, którą utworzyłeś, kliknij go, a następnie kliknij Edytuj w prawym górnym rogu, a następnie przycisk Dodaj

Teraz wybierz zdjęcia, które chcesz udostępnić znajomym, a po zakończeniu kliknij „Gotowe”.

Osoby, których nazwiska zostały wymienione, otrzymają bezpośrednie powiadomienia na ekranie blokady urządzeń z systemem iOS i zostaną poproszone o zaakceptowanie lub odrzucenie:

Po akceptacji pojawią się uczestniczące zdjęcia, a każdy może kliknąć obraz i skomentować go lub nacisnąć przycisk Lubię to:

W przypadku komentowania któregokolwiek ze swoich zdjęć pojawi się alert informujący o tej sprawie:

Jeśli Twój znajomy nie ma urządzenia z systemem iOS lub nie ma systemu iOS 6, otrzyma wiadomość e-mail z linkiem, za pomocą którego może wyświetlić obraz na stronie iCloud.

10 W przypadku dodania nowych zdjęć od twórcy albumu, na ekranie urządzenia pojawi się alert, a po wejściu do albumu nad dodanymi nowymi zdjęciami znajdziesz znacznik, dzięki czemu możesz odróżnić od miejsca, w którym zaczęły się nowe zdjęcia .

Czy próbowałeś udostępniać zdjęcia w ten sposób? Czy myślisz, że może to zaoszczędzić Ci czasu na udostępnianie zdjęć w serwisach społecznościowych?

Powiązane artykuły