Jak i dlaczego usuwać informacje o lokalizacji GPS ze zdjęć

Jedną z fajnych rzeczy na temat twoich zdjęć jest to, że zawierają one dane o lokalizacji, co pomaga uporządkować je w albumach na podstawie miejsca ich zrobienia, ponieważ możesz zgrupować wszystkie zdjęcia, które zrobił w Mekce, a także te, które on zrobiono w Kairze, ale złą rzeczą tutaj - szczególnie jeśli uważałem na twoją prywatność - jest to, że geolokalizacja jest dołączona do zdjęcia, więc gdy udostępnisz je innym, będą mogli dokładnie określić, gdzie zostało zrobione! - Więc nie możesz powiedzieć jednemu ze swoich znajomych, że zrobiłeś zdjęcie na Malediwach, gdy było to na plaży w pobliżu twojego domu


Jakie informacje o geolokalizacji znajdują się na zdjęciach?

Wyjaśniliśmy powyżej, czym są informacje geolokalizacyjne, ale jeśli przyjrzymy się szczegółom i zastosujemy je w szczególności do iPhone'a, okaże się, że Twój smartfon przechowuje bardzo dokładne informacje o lokalizacji obrazu, które są reprezentowane na północy i południu. wskazówki i informacje, które słyszeliśmy na lekcjach geografii w dzieciństwie, na przykład możesz zrobić zdjęcie za pomocą iPhone'a, a jego geolokalizacja zostanie zapisana w następujący sposób: Szerokość geograficzna: 51 ° 25 '38.532 ”N i długość geograficzna: 1 ° 51 ' 18.39 ”W! Teraz możesz wziąć te współrzędne i umieścić je w Mapach Google lub innych, a przekonasz się, że mapy określiły dokładny punkt przechwycenia!

Przykładem tego jest aplikacja Mac o nazwie HoudahGeo, która jest używana przez fotografów do dodawania i modyfikowania informacji o lokalizacji, a na poniższych zdjęciach jest przykładem dokładności lokalizacji:

Podstawą do korzystania z tej aplikacji i jej upodobań jest dodanie położenia geograficznego zdjęć, gdy uchwycone przez nie aparaty tego nie obsługują, ale to nas nie dotyczy, bo mówimy o smartfonie, a zwłaszcza o iPhonie, który tworzy i przechowuje te dane automatycznie! Powyższe miało na celu wyjaśnienie.

Najniebezpieczniejsze jest to, że robisz zdjęcie w domu lub miejscu pracy, a następnie udostępniasz je w sieciach społecznościowych! W takim przypadku każdy może pobrać Twoje zdjęcie i wyświetlić jego położenie geograficzne w sposób szczegółowy i bardzo dokładny, co może zagrozić Twojej prywatności i bezpieczeństwu, zwłaszcza jeśli pracujesz w wywiadach lub jesteś fizykiem, którym grozi porwanie. sprawa może stanowić zagrożenie zarówno dla twoich dzieci, jak i dla tych, którzy robią to samo, i wystarczy, że niektóre miejsca uniemożliwiają udostępnianie zdjęć z ich informacjami geograficznymi:


Jak usunąć informacje o geolokalizacji ze swoich zdjęć?

Jeśli wszystko, o czym rozmawialiśmy powyżej, ma miejsce docelowe, z pewnością będzie to usunięcie i skasowanie informacji geolokalizacyjnych z twoich zdjęć przed ich udostępnieniem, a procesy udostępniania i wysyłania zdjęć tutaj obejmują wiele rzeczy, ale większość z nas, gdy się udostępniają obraz, robią to bezpośrednio przez aplikację iOS na iOS Jest to iPhone, a tutaj Apple chroni twoje plecy.

Gdy udostępniasz zdjęcie na swoim iPhonie za pomocą aplikacji Zdjęcia, informacje geograficzne są dodawane z wyprzedzeniem i automatycznie, ale możesz po prostu nacisnąć Opcje / Opcje podczas udostępniania zdjęcia i uniemożliwić systemowi udostępnianie informacji o lokalizacji, a także będziesz mógł aby usunąć wszystkie prywatne informacje. Na zdjęciu! Jest jak na poniższych zdjęciach:

Pierwszy krok w procesie udostępniania obrazu, tutaj kliknij Opcje / Opcje u góry, w zależności od języka urządzenia.

Drugim krokiem jest wybranie usunięcia danych lokalizacji i zaleca się usunięcie wszystkich danych obrazu z następnej opcji.

NB: Za każdym razem, gdy udostępniasz zdjęcie lub grupę zdjęć, będziesz musiał wykonać ten sam krok, ale możesz również użyć tego kroku tylko w przypadku wrażliwych zdjęć.


Jak usunąć informacje o lokalizacji podczas udostępniania zdjęcia z komputera Mac?

MacOS ułatwił zadanie, wystarczy przejść do aplikacji Zdjęcia, a następnie przejść do jej ustawień i wprowadzić ustawienia Ogólne / Ogólne i za jej pośrednictwem anulować opcję Uwzględnij informacje o lokalizacji dla publikowanych elementów, aby uniemożliwić Macowi umieszczanie geograficzne informacje o każdym obrazie, który Ty z jej udziałem w ogóle.

Jak usunąć informacje ze zdjęć na komputerze Mac?

Poprzednia opcja w zasadzie pozwoliła ci uniemożliwić Macowi wstawianie informacji o lokalizacji do zdjęć podczas udostępniania ich za pośrednictwem aplikacji Zdjęcia na Macu! Ale co, jeśli chcesz całkowicie usunąć informacje z obrazów? Tutaj będziesz musiał wykonać następujące kroki:

1- Otwórz obraz w trybie podglądu
2- Naciśnij Cmd + I, co otworzy dla Ciebie nowy ekran, za pomocą którego naciśnij opcję (i), aby wyświetlić informacje
3- Następnie przejdź do Więcej informacji / Więcej informacji
4- Przejdź do okna GPS, a następnie kliknij Usuń informacje o lokalizacji i gotowe


Jak usunąć informacje o geolokalizacji ze zdjęcia w systemie Windows i Android?

Ponieważ sprawa jest bezpośrednio związana z kwestiami prywatności i bezpieczeństwa, naszym obowiązkiem jest wyjaśnienie Ci metody nawet na innych systemach, a tutaj mówimy o usuwaniu informacji o lokalizacji z obrazu bezpośrednio, a nie podczas procesu udostępniania, co oznacza, że ​​mamy zdjęcie z informacjami o geolokalizacji i całkowicie je usuniemy!

Android

1- Pobierz aplikację Ereaser EXIF Wolny
2- Otwórz aplikację i wybierz obrazy, a następnie wybierz Usuń EXIF, aby usunąć informacje o obrazie
3- Za pomocą tej samej aplikacji można wyświetlić informacje o lokalizacji i inne informacje przed usunięciem

Windows

1- Przejdź do folderu zawierającego zdjęcie, którego informacje chcesz usunąć
2- Kliknij obraz prawym przyciskiem myszy, a następnie kliknij opcję Właściwości
3- Przejdź do okna Szczegóły
4- Pokłon ogórka Usuń właściwości oraz informacje osobiste Kliknij na to.

Co myślisz? Czy później zająłbyś się usunięciem danych lokalizacji ze swoich zdjęć, czy po prostu nie jest to dla Ciebie takie ważne? Udostępnij nam teraz w komentarzach.

Źródło:

Blog o bezpieczeństwie komputerów Mac / Gadżety 360

18 recenzji

komentarze użytkownika
Ayed Al-Osaimi

شكرا لكم

komentarze użytkownika
ammed

Dziękuję za ten fajny temat

komentarze użytkownika
ammed

Dziękuję za ten fajny temat

komentarze użytkownika
Mahmoud Al-Tikriti

W przypadku iPhone'a istnieje łatwiejszy sposób na trwałe usunięcie informacji o lokalizacji (nie wszystkich informacji) ze zdjęć, przejdź do Ustawienia, Prywatność, następnie Lokalizacja, a następnie stuknij aplikację Apple Photos z listy i zmień opcję na Nigdy, aby tak się stało nie przechowywać informacji geolokalizacyjnych podczas robienia zdjęć i w ogóle ich udostępniania.

komentarze użytkownika
Yasir Hasan

Podziękować

komentarze użytkownika
szałwia

ważna informacja.
Niech Allah wynagrodzi

komentarze użytkownika
Oficjalny krytyk

Uwielbiam tę aplikację, ponieważ zawiera nowinki technologiczne

komentarze użytkownika
Szczęśliwy

Są z powrotem zsynchronizowani

komentarze użytkownika
Salar Daad

Gdy usługi lokalizacyjne są wyłączone, ta opcja nie jest wyświetlana

komentarze użytkownika
ipower_man

Dziękuję Ci

komentarze użytkownika
Pojedynczy

Dziękuję za te cenne informacje

komentarze użytkownika
Brahima Bena

Przydatne informacje, niech Allah dobrze was wynagrodzi

komentarze użytkownika
Powiedział Abdellah

Dziękuję 👏🏻

komentarze użytkownika
Nashid Al Rekabi

Zawsze wyłączam usługi internetowe w trybie prywatności. Czy to wystarczy ze względów bezpieczeństwa?

    komentarze użytkownika
    Yaser DC

    Tak, wystarczy i jest dostarczony

komentarze użytkownika
Tadź Ali

؏ہہہہہہہہہہہہہہہہہہہہہہہہہہہہہہہہہہہ

komentarze użytkownika
Ali Al-Dżuhani

Bardzo dobra informacja. Bóg zapłać

komentarze użytkownika
Abu Taqi Al-Taie

Świetne i pomocne informacje
Dziękuję Ci

Zostawić odpowiedź