Powszechnie wiadomo, że Apple koncentruje się na prywatności jako jednym ze swoich punktów sprzedaży i marketingu. Dlatego firma koncentruje się na prywatności w swoich ciągłych aktualizacjach. Jednak nie każda aktualizacja zapewnia prywatność tak samo, jak iOS 14. Dowiedz się więc o 10 sposobach, w jakie iOS 14 będzie chronić Twoją prywatność.

10 sposobów, w jakie iOS 14 chroni prywatność i bezpieczeństwo twojego urządzenia


Wskaźnik użycia kamery i mikrofonu

10 sposobów, w jakie iOS 14 chroni Twoją prywatność

To prawda, że ​​iOS wysyła alerty, gdy aplikacja próbuje uzyskać dostęp do kamery lub mikrofonu w tle. Jednak te alerty nie działają podczas korzystania z aplikacji. Jeśli więc aplikacja, której dałeś pozwolenie na używanie kamery lub mikrofonu, taka jak Facebook, próbuje uzyskać do niej dostęp podczas korzystania z aplikacji, ale niekoniecznie tych funkcji, nie będziesz wiedział, że próbuje to zrobić.

To było wcześniej. Teraz iOS wyświetla zielony kursor u góry ekranu, aby używać aparatu jak Maca. Jeśli chodzi o mikrofon, wskaźnik świeci się na pomarańczowo. Dzięki temu możesz wiedzieć, kiedy aplikacja próbuje uzyskać do niej dostęp. Możesz również dowiedzieć się, która aplikacja próbuje uzyskać dostęp do tych zasobów, otwierając Control Center.


Udostępnianie lokalizacji jest mile widziane

Wiele aplikacji chce znać Twoją lokalizację. Niezależnie od tego, czy chodzi o aplikacje do dostawy jedzenia, pogodę czy sklepy, chcesz poznać swój kraj, aby zidentyfikować sklep. Nie potrzebujesz wielu z tych aplikacji, aby uzyskać dostęp do swojej dokładnej lokalizacji, ale tak jest teraz. Dowolna aplikacja, na którą zezwolisz, może uzyskać dostęp do Twojej lokalizacji. Ale w systemie iOS 14 możesz zezwolić tylko aplikacjom, które nie wymagają tej precyzji, na dostęp do dowolnej lokalizacji. Tam, gdzie aplikacja zna region, w którym jesteś szacowany, tylko kraje, w których znasz dokładną lokalizację.

Chyba nie pozwolę Facebookowi zrobić więcej niż to.


Udostępnij określone zdjęcia

Przywykliśmy do tego, że system pytał Cię, zanim pojawi się jakakolwiek aplikacja do zdjęć. Ale to polecenie dawało aplikacji uprawnienia dostępu do wszystkich obrazów. Oprócz cennych informacji dołączonych do zdjęć, np. Gdzie zostały zrobione. Teraz możesz zezwolić aplikacji na dostęp tylko do określonych obrazów, aby nie miała klucza do wyszukiwania różnych obrazów zgodnie z potrzebami.


Panel uprawnień w sklepie z aplikacjami

Wraz z premierą iOS 14 Apple planuje dodać panel w App Store pod każdą aplikacją. Ten panel zawiera listę wszystkich uprawnień, których zażąda aplikacja. Więc wiesz i decydujesz, zanim jeszcze go pobierzesz. Niestety, informacje w nim zawarte zostaną podane przez samego dewelopera. Nie wiemy jeszcze, czy Apple to zweryfikuje, ani na ile to będzie dokładne.


Bezpieczny folder kopii

Być może wcześniej o tym nie pomyślałeś. Jednak skopiowane teksty są umieszczane w folderze kopii dostępnym w całym systemie. Dzięki temu wszystkie aplikacje mają do niego dostęp, gdy chcesz wkleić swoje teksty w dowolnym miejscu. Lub nawet z powodu innych przydatnych funkcji. Niestety, nic nie jest oszczędzone przed próbami oszustwa, ponieważ badacze bezpieczeństwa odkryli, że istnieje wiele aplikacji, które nieustannie sprawdzają schowek bez Twojej komendy. Te aplikacje mogą chcieć uzyskać dostęp do skopiowanych danych karty bankowej lub czegoś podobnego.

Teraz iOS ostrzega Cię u góry ekranu, gdy jakakolwiek aplikacja próbuje uzyskać dostęp do schowka klonów.


Dodatkowe wysiłki, aby zapobiec śledzeniu

Czy szukałeś wcześniej produktu w serwisie Amazon lub w południe, a następnie przeszedłeś do Facebooka, aby znaleźć reklamy tego produktu? Wynika to z możliwości śledzenia między rozpowszechnionymi witrynami, z którymi Apple od dawna walczy. Wcześniej można było przejść do Ustawień i Zapobiegaj śledzeniu. Ale teraz otrzymujesz specjalny alert, gdy jakakolwiek aplikacja próbuje śledzić Twoją aktywność, aby ją udostępnić. Możesz nawet za każdym razem odmówić śledzenia.

Pamiętaj, że nie zapobiegnie to wyświetlaniu reklam. Ale będą to losowe reklamy, które nie mają z tobą nic wspólnego.


Bezpieczeństwo zapisanych haseł

Zwykłe hasła to zły sposób na utrzymanie bezpieczeństwa. Istnieją rozwiązania, które sprawią, że będzie lepiej i zarządzaj nim za pomocą środków bezpieczeństwa i aplikacji do zarządzania nim, które możesz sprawdzić pod adresem -Ten artykuł-. Jednak w rzeczywistości wielu użytkowników nie korzysta z tych aplikacji. Dlatego Apple zdecydowało się umieścić część swoich funkcji w menedżerze haseł systemu. System ostrzega Cię, gdy zostanie ujawnione łatwe do odgadnięcia hasło lub gdy Twoje hasło zostanie ujawnione podczas poważnego naruszenia.


Krok przez anulowanie haseł

Jak wspomnieliśmy również -W tym linkuWiele firm nie próbuje całkowicie przejść na pozostawienie haseł i przejść do bezpieczniejszej przyszłości. Dlatego Apple obsługuje fizyczne klucze dostępu, które są używane do logowania zamiast haseł w iOS 13.3. Rozszerzył również zakres w iOS 14, dzięki czemu można uzyskać dostęp do stron internetowych w Safari tylko za pomocą odcisku palca lub twarzy, przede wszystkim bez hasła.

Oczywiście strony powinny zawierać tę funkcję, aby działała, ale wielu dużych chłopców już ją obsługuje. Dołączenie Apple do użytkowników jest również ważnym impulsem do pozbycia się haseł w przyszłości.


Bezpieczeństwo urządzeń w sieciach Wi-Fi

Teraz z iOS 14 system ostrzega, gdy jakakolwiek aplikacja próbuje wyszukiwać na innych urządzeniach podłączonych do tej samej sieci Wi-Fi, z którą jesteś połączony. Możesz przyznać lub odmówić pozwolenia.


Twoja tożsamość też jest bezpieczna

Istnieje prywatny adres dla każdego urządzenia, które łączy się z Wi-Fi. Niezależnie od tego, czy jest to telefon, komputer czy inne urządzenie, adres nazywany jest adresem MAC. Ten adres jest stały i niezmieniony, w przeciwieństwie do adresu IP. Sieci Wi-Fi mogą zobaczyć ten adres, gdy tylko go wyszukasz, nawet jeśli nie masz z nim połączenia. Wcześniej był używany przez takie miejsca jak centra handlowe do śledzenia użytkowników. Tak więc w iOS 8 firma Apple zmieniła system, aby generować losową liczbę, którą te sieci mogły zobaczyć. Ale kiedy łączyłeś się z siecią, Twój prawdziwy numer był udostępniany.

Teraz możesz nawiązać prywatne połączenie za pomocą losowej liczby, łącząc się z publiczną siecią Wi-Fi itp. Twoja tożsamość nigdy nie jest udostępniana, gdy nie chcesz.


Jesteśmy bardzo podekscytowani funkcjami prywatności i bezpieczeństwa. a ty? Co myślisz o tych funkcjach?

Źródło:

idropnews

Powiązane artykuły