yeniden başlatma

iPhone'unuzdaki tüm uygulamalar, genellikle iPhone'unuzun verilerinin bir kısmına veya tamamına erişmek için izninize ihtiyaç duyar ve bazıları, konumunuzu kullanırken veya kullanırken kişilerinize ve fotoğraflarınıza erişmenizi ve hatta hedeflenen veya ilgi alanlarınıza dayalı reklamları görüntülemek için etkinliğinizi izlemenizi ister. Çok fazla gizliliği korumak istiyorsanız ve bu uygulamalar tarafından ihlal edileceğinden korkuyorsanız, bu uygulamaların izinlerini ayarlamak için bazı ipuçları.


Uygulama iPhone verilerinize nasıl erişebilir?

Bu sorunun hızlı yanıtı, ona bu verilere erişme izni vermiş olmanızdır ve bir uygulamanın veya oyunun ne tür verileri kullanacağını ve toplayacağını görmenin kolay bir yolu, App Store'a gitmek, bir uygulama veya oyun seçmektir. ve ardından sizi ve ilişkili verileri izlemek için kullanılan bölümlere gidin.

Uygulama yüklendikten sonra büyük olasılıkla başka izinler isteyecektir, ancak bu şekilde, yüklemeden önce uygulamanın ne tür verileri kullanacağını görebileceksiniz.

Uygulamaların izinleri nasıl kullandığını görün

iPhone'daki oldukça yeni bir özellik, uygulamaların onlara verdiğiniz izinleri nasıl kullandığını görebilmenizdir. Bu özelliğe Uygulama Gizliliği Raporu adı verilir ve bunu kullanmak için en az iOS 15.2 veya sonraki bir sürüme sahip olmanız gerekir. Nasıl yapılacağı aşağıda açıklanmıştır:

◉ Ayarları açın.

◉ Aşağı kaydırın ve Gizlilik'e dokunun.

◉ Uygulama Gizlilik Raporu'nu seçin.

◉ Son birkaç gün içinde en çok hangi uygulamaları kullandığınızı görebileceksiniz ve uygulamanın hangi alan adlarına bağlandığı ve ziyaret edilen web siteleri gibi daha fazla bilgi edinmek için her bir uygulamaya tıklayabilirsiniz.

◉ Bu bilgiyi almak istemiyorsanız, aşağı kaydırıp "Uygulama gizlilik raporunu kapat" seçeneğine dokunabilirsiniz, bu özelliği devre dışı bırakır ve mevcut tüm verileri siler.


Uygulama izinlerini değiştir

Uygulamalarınızın izinlerini iPhone'unuzdan kontrol etmek çok kolaydır, basit bir tıklama ile verilerinize hızlı bir şekilde erişim verebilir veya reddedebilirsiniz. Tek yapmanız gereken şu adımları takip etmek:

◉ Ayarları açın.

◉ Aşağı kaydırın ve Gizlilik'e dokunun.

◉ Her uygulamanın kullanabileceği bilgi kategorilerinin bir listesini göreceksiniz ve takvim, kamera veya mikrofon gibi herhangi birine tıklayabilir ve o kategoriye erişimi olan uygulamaların bir listesini görebilirsiniz. Erişimi reddetmek için herhangi bir uygulamayı listeden devre dışı bırakabilirsiniz.

◉ Ayrıca yüklenen her uygulamaya gidebilir ve izinlerini ayrı ayrı değiştirebilirsiniz, ancak bu biraz daha uzun sürebilir.


konum hizmetini devre dışı bırak

Konum servisleri, uygulamaların konumunuzu bilmek için kullandığı bir özelliktir ve elbette tüm uygulama ve oyunların bu bilgileri bilmesi gerekmez, bu nedenle bir uygulamanın ayarlarını hızla değiştirebilir veya konum servislerini tamamen devre dışı bırakabilirsiniz.

◉ Ayarları açın.

◉ Aşağı kaydırın ve Gizlilik öğesini seçin.

◉ Konum Servisleri'ne tıklayın.

◉ İstediğiniz herhangi bir uygulamaya tıklayın.

◉ Siteye erişime nasıl izin vermek istediğinizi seçin. Konumunuzu bu uygulamayla paylaşmak istemiyorsanız Asla'ya dokunabilirsiniz.

◉ Seçebileceğiniz birkaç seçenek var, bu nedenle uygulamanın konumunuzu bilmesi gerektiğini düşünüyorsanız, "kullanımdayken" seçeneğini kullanabilirsiniz, böylece uygulama yalnızca açtığınızda konumunuza erişebilir.

◉ Uygulamanın her zaman tam konumunuzu bilmemesi için daha ileri gidebilir ve tam konumu devre dışı bırakabilirsiniz.


Uygulamaların sizi izlemesini önleyin

iPhone'unuzun sahip olduğu bir diğer yeni özellik, uygulamalardan etkinliğinizi izlememelerini isteme yeteneğidir.

Genellikle uygulamalar, size daha iyi reklamlar göstermek veya uygulamanın ilgilendiğinizi düşündüğü şeylere dayalı olarak sizin için bir profil oluşturmak için etkinliğinizi izler. Endişe, aynı şirkete ait diğer uygulamaları kullanırsanız bu uygulamaların sizi izleyebilmesidir. Örneğin Facebook, WhatsApp veya Instagram kullanırken hareketlerinizi takip edebilir.

İşin güzel yanı, özellikle iOS 15 güncellemesinde %100 etkili olmasa da uygulamalardan sizi takip etmemesini isteyebilirsiniz. Varsayılan olarak, uygulama veya oyun, onu ilk açtığınızda sizi izlemesini isteyip istemediğinizi sormalıdır, ancak bu bölümü atladıysanız, aşağıdaki adımları izleyerek bunu her zaman yapabilirsiniz:

◉ Ayarları açın.

◉ Aşağı kaydırın ve Gizlilik öğesini seçin.

◉ İzi açın.

◉ İstediğiniz herhangi bir uygulamada izlemeyi devre dışı bırakın.

◉ Bu açılır mesajın sizi bir daha rahatsız etmemesi için Uygulamaların sizi izlemesini istemesine izin ver seçeneğini de devre dışı bırakabilirsiniz.

Bu özelliğin tam olarak çalışmadığını unutmayın. Bu genellikle uygulamaların izleme iznini engeller, ancak iPhone ve Apple, uygulama geliştiricilerin sizi izlemek için başka yollar kullanıp kullanmayacağını denetleyemez. Bunun her zaman olmadığı doğrudur, ancak bu yüzden iPhone'unuza ne yüklediğiniz konusunda dikkatli olmalısınız.

Sonuçta, uygulamalarınızın ne yaptığını kontrol etmeniz gerekiyor ve bahsettiğimiz şey, uygulamalarınızın izinleri hakkında bilmeniz gereken tek şey. Artık uygulamalarınızın paylaşmaya karar verdikleri verilerle ne yaptığı üzerinde daha iyi kontrole sahip olabilir veya herhangi bir veriyi paylaşmayı tamamen durdurabilirsiniz.

Bu makale size yardımcı oldu mu? Yorumlarda bize bildirin.

المصدر:

idropnews

İlgili Makaleler